BCBS: an academic type

February 2013

As designed for Vivek Shankar Design Practice (VSDP) as employed on contract as lead project designer. The project was awarded to the practice and has been changed in the execution. Here are the initial diagrams that were used to argue and pitch for one wing of the an academic building within the Bishop Cottons Boys School premises in Bangalore India.

BCBS 1BCBS 2

The project was visualised as an isolated building within the campus as it was meant to house younger children of the school; there was concern of bullying. The ground floor housed the largest span programmes that would service the whole school while the upper floors was sectioned as a terraced courtyard. The void (or gap) was used to elaborate a social feel. This design act greatly reduced the bulk of the long low block and the spill out spaces were viewed as ‘useless’ spaces that would accomodate a range of unforseen activity connecting the programmed spaces in ways that were beyond planning.

The role of the void is a recurring interest in my work.

‘Useless’ space is another theme that I would like to develop further. I came across it first in Silodam designed by MVRDV in Amsterdam in the Netherlands. I do not believe that it is fully explored.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s